Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η Ψυχική Υγεία για άλλη μια φορά στο στόχαστρο!

«Τι σκοπό έχει η Σκοπούλη;…»

Με λύπη πληροφορούμαστε για την ατυχή πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και γενικότερα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας.
 Εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους δέκα μήνες, ασθενείς και εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ προσπάθειες μιας δεκαετίας στο χώρο της Αποασυλοποίησης τείνουν να γκρεμιστούν μέσα σε λίγες μέρες εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Υπουργείου και ιδιαίτερα της υφυπουργού κας Σκοπούλη.
Οι τελευταίες προσπάθειες των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους είχαν καταλήξει σε ένα σύμφωνο διάσωσης των μονάδων ψυχικής υγείας, έπειτα από την καταφυγή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΓΩΣ σε ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς, το Σύμφωνο «Αντόρ – Λυκουρέντζου» το οποίο υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου. Το Σύμφωνο διασφάλιζε τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την επιβίωση των ψυχιατρικών μονάδων, μέσω χρηματοδότησης του υπολοίπου ποσού μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ως το τέλος του 2015, καθώς η περικοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 52%, δεν άφηνε περιθώρια για το μέλλον. Ενώ έδειχναν όλα πως βαίνουν προς  τελική συμφωνία, ώστε οι Εταιρίες ΝΠΙΔ να προλάβουν να καταθέσουν δικαιολογητικά μέχρι το μέσο του μηνός Ιουνίου, η κα Σκοπούλη καθυστερεί τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, με ορατό πλέον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στις αμέσως επόμενες μέρες. Η στάση της κας Σκοπούλη έχει να επιδείξει πρόσθετες ‘’αρετές’’, καθώς καθυστερεί ακόμη και την τακτική χρηματοδότηση (Γ’ χρηματοδότηση του 2013), την οποία ανέμεναν οι μονάδες που έχουν να πληρωθούν μέχρι και δέκα μήνες, ως μάνα εξ ουρανού… Επιπλέον την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών την συζήτησε μόνη της με τους συμβούλους της και όχι με τα επιστημονικά όργανα των εταιριών που μπορούν να κρίνουν με θεραπευτικά - επιστημονικά κριτήρια, πού μπορούν να γίνουν περικοπές και πού όχι, σε ένα πνεύμα συνεργασίας.
Την τελευταία φορά που η κα Σκοπούλη «πέτυχε» να καθυστερήσει συμφωνηθέν και εγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο χώρο της Ψυχικής Υγείας (το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας»), μετέφερε χρήματα στο Υπουργείο Εργασίας, δηλώνοντας κυνικά ότι η «ψυχική υγεία έχει ήδη αρκετά…», παρ’ όλους τους προγραμματισμούς που είχαν εκπονηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες κατά παραγγελία του Υπουργείου!!
35000 ασθενείς στην Κοινότητα Πανελλαδικά και 1500 ασθενείς σε στεγαστικές δομές, κρέμονται κυριολεκτικά από τις διαθέσεις και επιθυμίες ενός ανθρώπου – βιτρίνα του Υπουργείου, ο οποίος δε γνωρίζει, αλλά και δεν ενδιαφέρεται για το αντικείμενο. Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ίχνος ευαισθησίας απέναντι σε ασθενείς και εργαζομένους, τους οποίους έχουν μετατρέψει σε εθελοντές εδώ και δέκα μήνες,  σε μια εξαιρετικά απαιτητική εργασία, η οποία δεν αναγνωρίζει αναβολές ή ημίμετρα. Επειδή δε, η Αριστερά από την οποία προέρχεται η εν λόγω υφυπουργός είναι Δημοκρατική, αναρωτιέται κανείς ποια Δημοκρατία διασώζεται στον εκβιασμό ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ψυχικά ασθενείς που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, παρά μόνο δια μέσω των φροντιστών τους, οι οποίοι λοιδορούνται και συκοφαντούνται σε μια συνδυασμένη επίθεση Λυκουρέντζου – Σκοπούλη, ιδιαίτερα όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα και τα χρήματα διατίθενται «αλλού»…
Ο πολιτισμός μιας Κοινωνίας κρίνεται ακριβώς πάνω στην εμπερίεξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κι εδώ και 3 χρόνια οι διάφορες, δοσιλογικές στην Τρόικα, κυβερνήσεις έχουν δείξει τραγικές επιδόσεις σε ασθενείς, τυφλούς, ψυχικά ασθενείς, συνταξιούχους! Λεφτά για τους τοκογλύφους υπάρχουν, για Υγεία και Ασφάλεια είναι περιττά. Ο πολίτης περιττεύει στα χρόνια της Οικονομικής Κατοχής! Το Χρέος είναι τόσο Ιερό όσο οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να θυσιάζονται γι΄αυτό.
Το ΕΠΑΜ Έβρου ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ για άλλη μια φορά την επικίνδυνη πολιτική του Υπουργείου Υγείας, την ανευθυνότητα των ανθρώπων που χειρίζονται την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, τη σκληρότητα των Δοσιλογικών Κυβερνήσεων και στέκεται στο πλευρό των ψυχικά ασθενών, των οικογενειών τους και των κακοποιημένων εργαζομένων.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.ΠΑ.Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου