Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ


Της Αναστασίας Σαπουνά

Ας πέσουν λοιπόν οι μάσκες! Τέρμα ποια τα κούφια λόγια και οι υποσχέσεις περί εξόδου από την κρίση και περί διαφύλαξης του κοινωνικού ιστού. Όταν όλα βγαίνουν στο σφυρί, δεν μπορεί τίποτα να μείνει όρθιο!
Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης έχει ένα και μοναδικό στόχο: την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου, ακόμη και αυτών του φορολογικού μηχανισμού.
Ο σκληρός πυρήνας του δημοσίου, τα έσοδά του, παραδίδεται σε ιδιώτες. Τα δύο κυριότερα
φορολογικά αντικείμενα, ο έλεγχος και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαρίζεται στις ελεγκτικές εταιρείες και η είσπραξη των ληξιπροθέσμων σε εισπρακτικές και δικηγόρους. Η καθημερινή λειτουργία της είσπραξης φόρων θα γίνεται προφανώς αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπεζών και λογιστικών γραφείων, ειδικά στις περιοχές όπου καταργούνται Δ.Ο.Υ., ενώ άλλες υπηρεσίες, φαίνεται ότι σταδιακά θα περάσουν σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους.
Φυσικά, όλα αυτά μετακυλούν το κόστος προς τους πολίτες, οι οποίοι, όχι μόνο θα υφίστανται
οικονομική αφαίμαξη, αλλά θα πληρώνουν επιπλέον και για τη λειτουργία του μηχανισμού
αφαίμαξής τους. Ο πολίτης θα πληρώνει για να τον αφαιμάζουν. Ο ελεγχόμενος θα πληρώνει για να ελέγχεται. Αλήθεια, πόσο αντικειμενικός και αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας τέτοιος έλεγχος;
Εκ παραλλήλου, θα απολύσουμε και κάμποσους "κακούς" και "ανίκανους" εφοριακούς, θα τους ρίξουμε στην πυρά, τονώνοντας έτσι το περί δικαίου αίσθημα του κοινωνικού συνόλου, ώστε να μην καταλάβει αμέσως ο απλός πολίτης, το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη του και που τον οδηγεί όλο και ποιο βαθιά στην ύφεση και την ανέχεια.
Κανείς δεν λέει την προφανή αλήθεια, ότι οι εφοριακοί δεν είναι υπεύθυνοι για το ποιοι και πως φορολογούνται. Είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των νόμων, που άλλοι συντάσσουν και
ψηφίζουν!
Κανείς δεν τολμά να πει πως οι επίορκοι, είναι τόσο υπεύθυνοι για τα φακελάκια που παίρνουν, όσο υπεύθυνοι είναι και αυτοί που τους τα δίνουν, αλλά και οι άλλοι που τα μοιράζονται μαζί τους!
Πέρα όμως από όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ρόλο των δημοσίων υπηρεσίων στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας, όπως είναι τα νησιά μας. Οι οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν βασικό τμήμα του μόνιμου πληθυσμού, όλων των δυσπρόσιτων περιοχών, τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά, αφού ζουν, αναπτύσσονται και συντηρούν μαζί με όλους τις μικρές μας οικονομίες. Σήμερα πλήττονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αύριο οι επιχειρήσεις και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι οικονομία είναι αλυσίδα.
Σήμερα κλείνουν την εφορία στην Άνδρο, την Τήνο, την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κέα, την Μήλο, την Πάρο. Αύριο τί ακολουθεί; Τα σχολεία και τα κέντρα υγείας;
Πρίν δύο χρόνια, ο τότε υπουργός οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου μας είχε πει ότι η Ευρώπη ζητάει αίμα. Τώρα μας λένε ότι ζητούν κι άλλο αίμα. Αυτοί είναι αιμοδιψείς, εμείς γιατί τους χαρίζουμε το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας απλόχερα;
Αναστασία Σαπουνά
Εφοριακός (;)
Εργαζόμενη και αφαιμαζόμενη ποικιλοτρόπως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου